zelí kysané dušené
Šetrně připravené kysané dušené zelí je velmi dobrým zdrojem vlákniny a vitamínu C. Některé průmyslové zpracované výrobky mohou obsahovat i navíc přidaný cukr.
Zelí je hůře stravitelné, a proto se nehodí pro osoby s šetřící dietou. Správně připravené dušené zelí, tedy bez velkého množství přidaného tuku a cukru, může být vhodnou součástí i pokrmů pro redukční dietu. Kysané zelí je bohaté na bakterie mléčného kvašení, které umí pomoci s ozdravením našich střev.
Pokud je kysané zelí příliš výrazné, můžete jej před dušením propláchnout. Je třeba ale pamatovat na to, že se tím odplaví část výživných látek. Jestliže potřebujete zelí zahustit, místo tukové jíšky použijte nastrouhanou bramboru. Kysané zelí se používá i do různých jídel, například pohanka se zelím nebo zapečené brambory se zelím a masem.