česnek
Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, obsahuje také selen, vápník, draslík, hořčík, fosfor či jód.
Česnek má pozitivní vliv na obranyschopnost organismu, podporuje trávení, působí jako antiseptikum a antibiotikum, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, pročišťuje cévy, prospívá našemu srdci, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při chřipce či nachlazení.
Abyste omezili zápach z úst po konzumaci česneku, vypijte hrneček mléka nebo snězte kousek sýru. Pokud chcete, aby byl česnek lépe stravitelný, pak se doporučuje odstranit jeho střed, tedy klíček a srdíčko. Zároveň se tím zjemní a zeslabí jeho chuť. Česnek se v kuchyni používá velmi hojně. Přidává se do polévek, omáček, bramboráků, karbanátků a různých zeleninových placiček. Používá se na dochucení pomazánek, pesta, těstovin, rizota a masa.