banán
Banán v sobě obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny C a A. Najdeme v něm cenné minerální látky jako draslík, hořčík, vápník a fosfor.
Konzumace banánu pozitivně působí na náš mozek, nervový a svalový systém. Jeho velkou výhodou je jeho snadná stravitelnost. Protože má příznivý vliv na trávení, pak je doporučován i pro osoby, které mají potíže s trávením a se žaludkem. Díky tomu, že obsahuje hodně sacharidů, ale jen málo tuku, tak je velmi oblíben zejména mezi sportovci, kteří potřebují rychle doplnit ztracenou energii. Banán je vhodný i do diety, ale je dobré ho zařazovat jen občas a střídat ho s méně sladkými druhy ovoce.
Banán má své využití i v kosmetice, nejčastěji se používá k přípravě pleťové masky. Banány není dobré skladovat v lednici, necháváme je položené ve spíži nebo na míse. Když vybíráme banány, pak dáváme pozor na barvu slupky. Když je slupka našedlá, pak to znamená, že dozrával při nízké teplotě a že se bude i rychleji kazit. Pokud chcete, aby vám banány déle vydrželi, pak doporučujeme kupovat ty zelené a nechat je pak př pokojové teplotě dozrát. Z banánu je možné připravit celou řadu chutných pokrmů (banana bread) nebo se z něj dá upéct skvělá banánová bábovka.