česneková polévka s houskou
Česneková polévka s houskou z výživového hlediska obsahuje především sacharidy. Jedná se chutnou aromatickou polévku, které dominuje zejména chuť a vůně česneku. Často se do ní pak nakonec přidává osmažené pečivo, nejčastěji houska nebo chléb.
Vliv na zdraví se odvíjí podle postupu přípravy a typu použitých surovin. Polévku je možné uvařit velmi zdravě i velmi nezdravě. Pokud si vyberete na vývar se zeleninou, česnekem a kořením, pak ji můžete použít i při hubnutí. I krémovou česnekovou polévku je možné zařadit do zdravého jídelníčku, pokud není zahuštěna jíškou a neobsahuje příliš tuku (másla, smetany, ...).
Pokud k polévce přidáte celozrnné pečivo (celozrnné housky) nebo žitný chléb, pak se může stát i samostatným jídlem, například večeří. Máte-li rádi polévky krémové, pak není vždy nutné používat klasickou jíšku a smetanu. Často postačí jen do polévky přidat a rozmixovat zeleninu nebo brambory.