čočka sušená
Čočka sušená obsahuje mnoho bílkovin, vápníku a sacharidů. Má také vysoký obsah vitamínu B. Dále obsahuje fosfor, železo, hořčík a draslík. Existuje mnoho druhů čočky, hnědá, zelená, černá, bílá, žlutá nebo červená.
Vařená čočka neobsahuje téměř žádné tuky, ale přesto velmi dobře zasytí. Je to dáno hlavně vysokým obsahem vlákniny a bílkovin. Konzumace čočky pomáhá snížit hladinu cukru v krvi. Vegetariáni ocení, že v jídelníčku čočka skvěle zastoupí maso.
Pokud chceme předejít nadýmání, čočku necháme ve vodě nejlépe večer před vařením. Vodu pak vylejeme, čočku propláchneme a nalejeme k ní novou vodu. Při vaření pak do čočky přidáme i bobkový list, nové koření nebo saturejku. Čočku i ostatní luštěniny můžete vařit v tlakovém hrnci, jejich doba přípravy se pak výrazně zkrátí. Tato luštěnina je výborná do polévek, kaší, salátů, bramboráků nebo placiček.