dýňová polévka
Na dýňovou polévku má každá hospodyňka svůj osvědčený recept. Základem dýňové polévky je dýně, která se může kombinovat s další zeleninou (cibule, mrkev, celer, petržel, ...). Dále se mohou přidávat i brambory, batáty, topinambury, máslo, smetana, sýr, vejce, uzenina, koření, mořské řasy, tofu a další ingredience.
Konzumace dýně a pokrmů z ní se doporučuje při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Tato zelenina má také močopudné a žlučopudné účinky a pomáhá vylučovat z těla toxiny. Nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku dělá z dýňové dužiny skvělý lék na srdeční a ledvinové potíže.
Některé druhy dýně se dají konzumovat i se slupkou, například dýně Hokkaido, která je i nejčastěji využívanou pro přípravu dýňové polévky. Na trhu je ale celá řada druhů dýní, a tak můžete experimentovat (vyzkoušejte třeba polévku z máslové dýně). Dýňová semínka nevyhazujte, můžete si je usušit a opražit. Tato pochoutka navíc pomáhá proti roupům, hlístům a škrkavkám.