gulášová polévka domácí
Obsah výživných látek v domácí gulášové polévce závisí na volbě jednotlivých ingrediencí a pracovním postupu přípravy pokrmu. Většina domácností má na tuto polévku svůj osvědčený recept, a proto nelze přesně říci, které konkrétní živiny zde najdeme. Mezi základními surovinami k přípravě gulášové polévky bychom však měli najít maso (různé kvality). Často se přidává i zelenina a brambory. Podle tradiční receptury se pokrm zahušťuje klasickou jíškou, ale lze použít i jinou variantu, která jíšku nahradí (například chléb, nastrouhaná brambora, zelenina, zálivka z vody a mouky, škrob, ...).
Vliv gulášové polévky domácí na naše zdraví se bude odvíjet od kvality a poměru jednotlivých ingrediencí a pracovním postupu přípravy pokrmu. Připravíte-li ji z kvalitního masa, zeleniny a brambor, a na zahuštění použijete rozmixovanou zeleninu nebo brambor, pak se hodí pro zdravý životní styl.
Pokud si chcete uvařit zdravější gulášovou polévku, připravujte ji z kvalitních surovin, zahušťujte zeleninou, bramborem či chlebem a nepřidávejte uzeninu. Vegetariáni mohou pokrm připravit se sójovým „masem“ nebo jinou náhražkou, například hlívou ústřičnou. Na trhu je velká možnost výběru vhodné náhrady.