hovězí kýta
Hovězí kýta má velké množství vitamínů a minerálů. Je například významným zdrojem železa, které je lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů. Hovězí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Vedle nasycených a polynenasycených masných kyselin obsahuje i velké množství zdraví prospěšných mononenasycených masných kyselin.
Bílkoviny jsou nezbytné pro stavbu, obnovu a funkčnost buněk, tkání a orgánů těla. Železo ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci. Konzumace hovězího má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému. Vitamín D spolu s vápníkem hrají velmi důležitou úlohu při tvorbě pevné kostry, struktury zubů, nehtů nebo vlasů. Vitamín A je potřebný pro růst a dobrý stav kůže, podporu hojení ran, zrak nebo obranyschopnost organismu. Nadměrná konzumace masa má negativní vliv na kardiovaskulární systém a je dávána do souvislosti se vznikem rakoviny tlustého střeva.
Hovězí kýta se hodí k dušení a pečení, připravuje se z ní například znojemská pečeně nebo hovězí na divoko. Plátky se dají podusit a zavinout do španělských ptáčků nebo různých rolád. Hovězí kýta se také používá na přípravu vietnamského salátu zvaného 'bunbo'.