pomazánka pažitková tvarohová
Pomazánka pažitková tvarohová se tradičně připravuje z tvarohu, změklého másla a nakrájené pažitky. Někdo navíc přidává i hořčici. Dochucuje se solí a pepřem.
Chcete-li hubnout, pak do své pomazánky nepřidávejte máslo, které je zdrojem tuku a velkého množství kalorií. Místo něho lze například použít sýr cottage. Tvaroh volte raději polotučný nebo nízkotučný, tučné variantě se raději vyhněte. Pomazánka vám nabízí především tuky a bílkoviny.
Pomazánka pažitková tvarohová se hodí k namazání na pečivo, suchary nebo chléb. S čerstvým domácím chlebem (celozrnný chléb se lněným semínkem, kváskový žitný chléb, ...) se jedná o opravdovou pochoutku. Určitě je dobré si přidat i čerstvou zeleninu, skvěle se hodí ředkvičky, cherry rajčata, paprika nebo salátová okurka.