pomeranč
Pomeranče jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a B1. Z pomerančových slupek se získává pektin a esenciální oleje. Pomeranč dále obsahuje draslík, hořčík a fosfor.
Pomeranč působí jako preventivní prostředek proti nachlazení a chřipce. Dále i snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dostatečný přísun vitamínu C podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek.
Chceme-li, aby nám pomeranče vydržely i několik týdnů, skladujeme je ve vlhkém a chladném prostředí. Pro přípravu čerstvého domácího džusu se lépe hodí pomeranče s tenkou slupkou či krvavé pomeranče. Pupečné pomeranče se silnou slupkou jsou naopak vhodné pro přímou konzumaci. Jejich výhodou je to, že zpravidla neobsahují semena a mívají lepší chuť. Pomeranče se hodí jak k přípravě sladkých dobrot (pomerančový dort), slaných pokrmů nebo čerstvých salátů (fenyklový salát).