rizoto s kuřecím masem a zeleninou
Rizoto s kuřecím masem a zeleninou je směs rýže, masa a zeleniny. Podíl rýže většinou bývá ten nejvyšší, někdy tvoří i až polovinu pokrmu, o druhou polovinu se pak dělí kuřecí maso a zelenina.
Rýže, kuřecí maso a zelenina jsou zdravé složky potravy. Kuřecí maso zajistí především přísun bílkovin. Rýže dodá vlákninu a zelenina se postará o doplnění vitamínů a minerálních látek. Konkrétní účinky na zdraví se pak odvíjí od druhu použité zeleniny a rýže. Pokud se snažíte o redukci hmotnosti, pak uberte množství rýže a přidejte více zeleniny a masa. Dbejte také na množství a kvalitu použitého tuku při restování masa a zeleniny.
Můžete místo bílé rýže použít i rýži černou nebo červenou. Pokud zvolíte rýži celozrnnou, pak zvýšíte i celkový podíl vlákniny. Rizoto je možné zpestřit i přidáním pohanky, bulguru, amarantu nebo kuskusu. Vyznavači low carb nebo-li nízkosacharidového stravování mohou vyzkoušet květákové rizoto, ve kterém je místo rýže použitý právě květák (stejným způsobem je možné použít i brokolici).