rizoto zeleninové
Zeleninové rizoto se většinou připravuje na cibulovém základu. Hlavní přísadou je samozřejmě rýže, do které se přidává zelenina (nejčastěji směs mrkve, hrášku a kukuřice). Pokrm se dochucuje solí a lze přidat i pepř či jiné koření.
Zeleninové rizoto je určitě možné zařadit na zdravý, vyvážený jídelníček. Rýže i zelenina jsou zdrojem vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Pokrm je přirozeně bezlepkový a lze ho tedy podávat i celiakům. Pokud držíte redukční dietu, je vhodné přidat k zeleninovému rizotu také dostatečné množství kvalitních bílkovin (libové maso, nízkotučný strouhaný sýr, ...). Jídlo vás lépe zasytí, sníží se jeho glykemický index, a bude i ochranou pro zachování vaší svalové hmoty.
Při přípravě pokrmu používejte kvalitní olej vhodný pro tepelnou úpravu a čerstvou zeleninu (namísto mražené nebo sterilované). Zeleninové rizoto lze podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatný chod (např. lehký letní oběd). Rizoto nemusí být jen z rýže, je možné ho doplnit i dalšími obilninami, například bulgurem, ovsem,jáhlami nebo pohankou.