vepřové maso na zelenině
Vepřové maso na zelenině nám z výživového hlediska nabídne především živočišné tuky a bílkoviny. Zelenina je pak zdrojem vlákniny a některých vitamínů, záleží podle druhu použité zeleniny.
Konkrétní účinky na zdraví se odvíjí dle použitých surovin, tedy druhu vepřového masa a zeleniny. V každém případě nám konzumace masa zajistí přísun bílkovin, které jsou důležité pro každého, kdo si přeje udržet správné množství svalové hmoty. Pokud pokrm připravíte jen dušením nebo na minimálním množství kvalitního tuku, pak je možné ho zařadit i v případě redukční diety.
Chcete-li hubnout, pak zvolte i správnou přílohu, například vařené brambory, jasmínovou rýži, bulgur nebo pohanku. Při nákupu masa dbejte na jeho kvalitu. Platí, že maso z farmy nebo drobného chovu, obsahuje více kvalitních bílkovin než maso z velkochovu. Preferujte čerstvé a české maso, poněvadž nebude obsahovat přidané látky a konzervanty, aby vydrželo, co nejdéle. Maso, které na pult obchodu putuje přes celý svět, bývá často chemicky ošetřeno.