žampiony dušené
Žampiony dušené mají velmi nízký obsah kalorií, tuku, cholesterolu a obsahují mastné kyseliny (omega 3 a 6). Neméně důležitými látkami jsou i antioxidanty. Žampiony obsahují velké množství vitamínů, hlavně vitaminy A, B komplex (B1, B2, B3, B6, B9, B12), C, D, E i K a minerálních látek, hlavně draslíku, sodíku a fosforu.
Žampiony podporují imunitní systém a napomáhají při léčbě alergií. Protože upravují hladinu cukru v krvi, hodí se při léčbě cukrovky. Působí preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním a rakovině.
Při nákupu vybíráme pevné, suché a neporušené žampiony. Myjeme je až těsně před použitím. V kuchyni je můžeme připravit na másle s kmínem nebo s vajíčky jako smaženici. Dušené žampiony přidáváme do salátů, k masu, k tofu nebo je můžeme využít jako náplň do palačinek. Konzumaci v syrovém stavu je lepší se vyhnout nebo je potřeba je velmi dobře očistit a oloupat.