zelí kysané (kyselé)
Kysané zelí nebo-li kyselé zelí je bohaté na vitamín C, také obsahuje železo, vápník a zinek. Obsahuje také značný objem vlákniny.
Zelí zvyšuje obranyschopnost organismu, chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva, pomáhá při zácpě. Zelí je ale hůře stravitelné, a tak není vhodné pro lidi, kteří mají šetřící dietu. Kysané zelí obsahuje hodně bakterií mléčného kvašení, které pomáhají s regenerací střev. Pokud dušené zelí vhodně upravíte, bez velkého množství tuku a cukru, tak se může stát i součástí pokrmů v redukčním režimu.
Pomoci s trávením nám může ale jen kysané zelí. Nenahradí ho ani vařené, ani dušené. Kysané zelí vybírejte pečlivě, některé průmyslové zpracované výrobky totiž mohou obsahovat i navíc přidaný cukr i další přídatné látky. Pokud je kysané zelí příliš výrazné, můžete jej před dušením propláchnout. Je třeba ale pamatovat na to, že se tím odplaví část výživných látek. Kysané zelí se různě přidává i do pokrmů, například pohanka se zelím nebo zapečené brambory se zelím a masem. Chcete-li zelí zahustit, můžete místo klasické jíšky použít například nastrouhanou bramboru.