bramborová polévka na kyselo
Bramborová polévka na kyselo obsahuje brambory, vodu, mouku a zakysanou smetanu. Pro lepší chuť se přidává bobkový list, nové koření, celý pepř, kmín a sůl. Někdo přidává také kořenovou zeleninu, vařená vajíčka nebo i houby.
Polévky patří na vyvážený jídelníček, obsahují totiž vodu a vlákninu, což je pro náš organismus velmi přínosné. Polévkám zahuštěným moukou nebo jíškou by se měli vyhnout osoby, které mají intoleranci na lepek a které se snaží zhubnout. Pokud do této skupiny patříte, nezoufejte, i tak si můžete vychutnat krémové nebo husté polévky. Místo jíšky nebo bílé mouky se dá polévka snadno zahustit nastrouhanými bramborami nebo zeleninou. Její chuť je dokonce ještě lepší.
Vydatná polévka se může snadno stát i hlavním chodem, obzvláště pokud obsahuje i vejce nebo houby. Stačí když si k ní ukrojíte plátek svého domácího žitného nebo špaldového chleba.