brambory pečené
Pečené brambory jsou pokrm, který se připravuje v troubě nebo v remosce spolu s tukem (olivovým olejem, máslem, sádlem, ...). Dochucují se solí, různým kořením nebo čerstvými bylinkami. Někdo používá pro přípravu brambory ve slupce, jiný je loupe.
Pečené brambory jsou zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, a to i přesto, že tepelnou úpravou se jejich výživová hodnota snižuje. Nejvyšší koncentrace zdraví prospěšných látek je ve slupce a těsně pod ní. Použitý tuk dodává tělu mastné kyseliny, jejichž druh a zdravotní přínos závisí právě na výchozí surovině. Pečené brambory mají poměrně vysoký glykemický index, větší než vařené brambory, které jsou vhodnější. Pokud pečené brambory doplníte nízkotučným tvarohem, libovým masem nebo jinou bílkovinou a nezapomenete přidat čerstvou či dušenou zeleninu, mohou být skvělou přílohou i pro redukční dietu.
Pokud budete péct brambory v celku, je lepší si je předvařit ve vodě či páře do poloměkka. Pamatujte na to, že pečením brambory ztrácí svůj objem, a tak je třeba počítat s větším množstvím syrových brambor na porci, než byste použili při přípravě klasických vařených brambor. V troubě si s námi můžete připravit snadný a chutný recept - zapečenou brokolici s bramborem a kuřecím masem.