halušky s uzeným masem a kysaným zelím
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím je velmi chutné a vydatné jídlo. Halušky se připravují ze syrových nebo vařených brambor, mouky, vajec a soli.
Z výživového hlediska zde dominují sacharidy, dále pak tuky a bílkoviny. Kysané zelí podporuje obranyschopnost organismu a chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva. Zelí je ale hůře stravitelné, a tak není vhodné pro lidi, kteří mají šetřící dietu. Kysané zelí obsahuje hodně bakterií mléčného kvašení, které pomáhají s regenerací střev.
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím je pokrm vhodný spíše na oběd, poněvadž je hodně energeticky vydatný. Místo uzeného masa je možné použít kuřecí maso nebo vypečenou libovou drůbeží šunku, kalorická hodnota pokrmu se pak sníží. Halušky je možné připravovat a podávat na různé způsoby (s vejcem a šunkou, se špenátem a ricottou, s bryndzou a slaninou, ...).