kapusta hlávková
Kapusta hlávková neboli brukev je zelenina, která obsahuje vlákninu a cenné vitamíny C, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je zastoupen vápník, hořčík, selen fosfor, draslík, síru, železo a sodík.
Pravidelná konzumace kapusty pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, posiluje stěny cév i imunitní systém. Kapusta hlávková působí příznivě na zažívání a v těhotenství je důležitá pro zdravý vývoj plodu, protože obsahuje cennou kyselinu listovou.
Syrová hlávková kapusta se nekonzumuje. Při tepelné úpravě má kapusta velmi specifické aroma, které většině lidí není příjemné. Kapustu se doporučuje ochucovat různými druhy koření, nejčastěji se používá římský kmín, pepř, majoránka nebo česnek. Z tepelných úprav lze kapustu dusit, vařit, zadělávat, smažit, ale i zapékat. Je vhodná do polévek, příloh k masům, karbanátků, závitků a jiných pokrmů.