koprová omáčka
Koprová omáčka se připravuje z mléka, smetany (na vaření či ke šlehání), vody (nebo vývaru) a kopru. Na dochucení se používá trocha octa nebo i citrónové šťávy, cukru, soli a pepře. Na zahuštění se používá jíška nebo jiná zálivka (mléko či voda s moukou, popřípadě škrobem). Omáčka se nejčastěji podává s houskovým knedlíkem či bramborami a doplňuje vařeným hovězím masem či vejci.
Smetanové omáčky mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují mnoho tuku a cholesterolu. Na racionální jídelníček se tedy hodí spíše sporadicky. Pokud držíte redukční dietu, konzumaci podobných pokrmů se raději snažte vyhnout.
Některé hospodyňky si nemohou vynachválit chuť kuřecího masa s koprovou omáčkou a také fakt, že se maso nemusí vařit tak dlouho, jako hovězí. Přísní vegetariáni mohou živočišné potraviny zaměnit za rostlinné. Místo klasické smetany či mléka použít rýžový, ovesný, sójový či jiný výrobek („mléko“, nápoj, „smetanu“). Maso či vejce lze nahradit „masem“ sójovým, tempehem nebo jinou alternativou. Pokud si chcete svou oblíbenou koprovku dopřát a chcete ušetřit kalorie, pak můžete zvolit jako přílohu low carb knedlík místo klasického houskového knedlíku.