kuřecí játra
Kuřecí játra obsahují vitamíny A, D, i vitamíny řady B, dále v nich najdeme železo, zinek, draslík či měď. Vnitřnosti jsou bohatým zdrojem cholesterolu.
Konzumace jater není vhodná pro pacienty s vysokou hladinou kyseliny močové v krvi. Játra a další vnitřnosti jsou totiž velmi bohatým zdrojem purinů, které přispívají k rozvoji dny. Existují názory, že kuřecí játra jsou zdravější než játra hovězí. Důvodem je fakt, že doba, po kterou jsou játra kuřat vystavena vlivu „škodlivých látek“, je řádově kratší než u dojné krávy. Vnitřnosti by měly patřit na racionálním jídelníčku k méně frekventovaným potravinám, ideálně jen 1 až 2x do měsíce.
Pokud máte kuřecí játra rádi, raději dejte přednost těm v bio kvalitě. Jako přílohu lze použít rýži, brambory, pohanku či jinou obilninu. Zajímavou kombinací jsou restovaná kuřecí játra, rajčata, petrželka, česnek tofu a celozrnné špagety.