kuřecí smažený řízek
Hlavní součástí kuřecího smaženého řízku je kuřecí maso různé tučnosti a kvality (prsní, stehenní, bio, z velkochovu…). Maso je zpravidla obaleno v hladké mouce, poté ve směsi z rozšlehaných vajec s mlékem a solí a nakonec ve strouhance z bílého pečiva. Někdy se maso obaluje v jiném typu obalu – například v kukuřičných lupíncích, sezamovém semínku, mletých ořeších aj. Když je maso obalené, smaží se ve větším množství tuku na pánvi nebo ve fritéze. Ke smažení se nejčastěji používá rostlinný olej nebo vepřové sádlo.
Smažené pokrmy nejsou vhodné pro běžný jídelníček a jsou zcela nevhodné pro redukční dietu. Bývají bohaté na tuk, mají vysokou energetickou hodnotu a při jejich přípravě mohou vznikat kancerogenní látky. Nadměrný příjem nevhodného tuku způsobuje ucpávání tepen, ztížený průchod krve, zvýšené hodnoty cholesterolu a rozvoj obezity.
Pokud se rozhodnete maso smažit, volte teplotu 150-190 stupňů Celsia. Při vyšších teplotách vzniká namodralý kouř, který je známkou nežádoucích chemických změn. Po usmažení řízek nechte řádně okapat od přebytečného oleje nebo jej na chvilku položte na papírovou utěrku. Jako přílohu ideálně zvolte už jen lehký zeleninový salát, který vám dodá potřebné vitamíny, minerály a vlákninu.