palačinky domácí (bez náplně)
Palačinky domácí (bez náplně) jsou tenké placky smažené na pánvi. Těsto má být lehce tekuté a tradičně se připravuje z klasické hladké pšeničné mouky, vajec, polotučného mléka, špetky soli a případně cukru. Občas se také přidává kypřící prášek nebo kapka tekutého aroma.
Klasicky se palačinky smaží na pánvi s rozpáleným tukem (olejem, máslem nebo sádlem), a tak mohou obsahovat poměrně hodně tuku. Pokud si hlídáte váhu a chcete žít zdravě, tak raději zvolte pečení na sucho (bez tuku) nebo jen s minimálním množstvím tuku (stačí dobře rozehřátou pánev jen lehce potřít mašlovačkou). Pro zdraví je rozhodně přínosnější konzumace pokrmů z celozrnné mouky, protože je v ní více výživných látek a vlákniny.
Pokud byste si rádi dali palačinky, ale jste alergičtí na lepek, pak můžete zkusit pohankové, které navíc lehce chutnají po oříšcích. Máte-li alergii na klasické mléko, tak jej můžete nahradit rostlinným mlékem nebo minerální vodou. Chcete-li mít své palačinky nutričně výživnější, tak je připravte z celozrnné mouky (případně použít mouku celozrnnou i klasickou) nebo do nich přidejte proteinový prášek (proteinové palačinky, ...). Palačinky výborně chutnají jak na sladko (s džemem, marmeládou, jogurtem a ovocem, medem, ...), tak na slano (se špenátem, se sýrem a šunkou, se žampiony, ...).