palačinky s tvarohem
Palačinky s tvarohem jsou velmi oblíbeným sladkým pokrmem. Palačinka je nekynutý moučník vyráběný z tekutého těsta. Základem je mouka, mléko a vejce, někdy doplněné solí, cukrem nebo ochucovadly. Palačinka se peče na pánvi nebo na rozpálené desce s malým množstvím tuku.
Pokud palačinku kombinujete se sladkými přísadami, pak není dobré ji do jídelníčku zařazovat příliš často. Nadměrná konzumace cukru způsobuje obezitu a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Přidávejte do palačinek celozrnnou mouku, je pro zdraví přínosnější než klasická bílá mouka. Kromě tvarohu můžete palačinku kombinovat s čerstvým ovocem, marmeládou, tekutou čokoládou nebo jogurtem, nejčastěji se zdobí šlehačkou, sypanou čokoládou nebo oříšky. Je také možné palačinku podávat naslano, tedy připravenou se špenátem, nebo plněnou masem, šunkou, sýrem, ricottou, houbami nebo rajčaty.