rýže loupaná vařená
Rýže loupaná vařená neobsahuje téměř žádný tuk, má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku a je zdrojem rychlé energie. Mastných kyselin je v ní jen malé množství, jsou nenasycené a mají velkou biologickou hodnotu. Sacharidy představují velkou část hmotnosti rýžového zrna a vyskytují se převážně ve formě škrobu. Mezi přítomné minerály patří například mangan a železo, i selen, fosfor, zinek, měď a vápník. Najdeme v ní i několik vitamínů, nejvíce ze skupiny B a vitamín E. Obsahuje také velmi dobré množství glukanu.
Rýže neobsahuje lepek, je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomaluje proces stárnutí. Zlepšuje trávení a stabilizuje obsah cukru v krvi. Nenadýmá, proto je ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Je dobrou prevencí ledvinových kamenů. Pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižuje krevní tlak a udržuje zdravé srdce.
Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Proti rozvaření rýže můžeme přilít do vařící vody trochu studeného mléka. Pokud přidáte do horké rýže trochu oleje nebo másla, nebude se lepit. Rýži najdete v celé řadě receptů, zkuste s námi třeba veganskou cizrnovou omáčku s rýží.