vaječný bílek
Vaječný bílek představuje asi 2/3 hmotnosti slepičího vejce a jedná se v podstatě o vodný roztok bílkovin (poměr mezi vodou a bílkovinami je přibližně 8:1). V bílku najdeme asi 40 druhů bílkovin, neproteinová sušina je tvořena sacharidy a minerálními látkami.
Bílkoviny vaječného bílku jsou pro svůj obsah esenciálních aminokyselin plnohodnotné a jejich stravitelnost u člověka je 96-98 %! Jedná se o potravinu, která neobsahuje tuk ani cholesterol, a tak ji lze dobře využít i při redukční dietě nebo fitness výživě.
Při nákupu vajec buďte opatrní. Vybírejte si vejce čistá s neporušenou skořápkou a řádně označená. Také si všímejte toho, jak jsou vejce na prodejně uskladněna. Vajíčka by měla být skladována při teplotním rozmezí 5–18 °C. Doma skladujte vejce v ledničce nebo ve sklepě, ideálně špičkou dolů. Uvařené vajíčko vydrží v chladničce asi 10 dní. Pokud byla ale při vaření nebo v průběhu skladování narušena skořápka, je lepší takové vejce ihned spotřebovat. Ve zdravém stravování má bílek výsadní postavení, dá se například použít k přípravě ovesné pizzy, snídaňových muffinů nebo špenátových palačinek.