vepřový guláš segedínský s knedlíkem
Vepřový guláš segedínský s knedlíkem je typické české jídlo. Připravuje se z vepřového masa orestovaného na cibulce a tuku, nejčastěji se používá vepřové sádlo, vody a kysaného zelí. Z koření se v něm vyskytuje kmín, pepř, červená paprika a samozřejmě sůl. Často se zahušťuje jíškou připravenou z mouky a vody. Nakonec se zjemňuje zakysanou smetanou nebo šlehačkou.
Konkrétní vliv na zdraví záleží na postupu přípravy guláše. Klasický segedínský guláš zahuštěný jíškou a zjemněný smetanou má poměrně dost kalorií, a tak je vhodný pro osoby s velkým energetickým výdejem, které nemají nadváhu. Pro jednotlivce, kteří si váhu hlídají nebo se jí pokouší snížit, je vhodnější guláš připravený z libového vepřového masu na minimu kvalitního tuku, nezahuštěný jíškou a nezjemněný tučnou smetanou. Místo smetany ke šlehání lze použít mléko nebo méně tučná zakysaná smetana. Jako přílohu místo klasického houskového knedlíku raději volíme rýži či pohanku.
Máte-li rádi ke guláši knedlík, pak je možné si připravit jeho zdravější variantu z celozrnné mouky a celozrnného pečiva, bude obsahovat více vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Guláš se dá připravit i zcela bezlepkově, což ocení všichni, kdo jsou alergičtí nebo intolerantní na lepek. Často se připravuje i vegetariánská verze klasického segedínu se sójovým nebo jiným rostlinným 'masem'.