žemlovka s tvarohem a jablky
Žemlovka s tvarohem a jablky je sladký pokrm, který se skládá z jablek a ze staršího bílého pečiva, nejčastěji z housek (tedy žemlí). Pečivo se namáčí do oslazeného mléka a nechá se nasáknout. Do mléka se někdy rozmíchává i vajíčko. Pak se namočené pečivo naskládává do pekáčku a prokládá se na plátky nakrájenými jablky. Dochutit se pak může cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí nebo muškátovým oříškem.
Pokrmy připravené z bílého pečiva a cukru nejsou vhodné pro každodenní konzumaci a nehodí se do redukčního režimu. Pokud máte žemlovku rádi, jste zdraví a netrpíte nadváhou, tak vám její příležitostná konzumace neuškodí.
Pokud máte žemlovku rádi, pak si s námi můžete zkusit přichystat její zdravější fitness variantu. Do žemlovky je možné přidat i rozinky, ořechy nebo kokos. K oslazení můžete použít místo cukru med, xylitol nebo čekankový sirup. Místo jablek se často používají i hrušky, žemlovka tak může pokaždé chutnat jinak.