citrón
Citrón je známé žluté ovoce s výrazně kyselou chutí. Za kyselou chutí stojí kyselina citronová a jablečná. Citróny obsahují pektin a karoten, vitamíny B1, B2 a kyselinu askorbovou, tedy vitamin C. Dále zde najdeme i rutin a flavonoidy.
Citrón umí, díky obsahu vitamínu C, účinně pomoci s posílením celkové odolnosti našeho organismu. Pomáhá také našemu srdci a snižuje riziko infarktu, bojuje proti anémii a umí snížit i hladinu cholesterolu. Citróny pomáhají i bojovat proti ledvinovým kamenům, zvyšují chuť k jídlu, napomáhají trávení, zmírňují koliku a křeče.
Citron se používá pro výrobu džemů, marmelád, zmrzlin, sirupů a šťáv. Dochucují se jím cukrovinky, bonbóny i různé sladké polevy. Citrónu a jeho kůry se s oblibou používá při sladkém pečení, například citrónová bábovka s tvarohem nebo citrónový makovec.