bramborová kaše
Základními surovinami pro výrobu bramborové kaše jsou zpravidla brambory, mléko, máslo a sůl. Někteří lidé přidávají také smetanu, různé bylinky, muškátový oříšek, smaženou cibulku nebo výraznější sýr typu parmezán.
Brambory jsou zdrojem vitamínů a minerálů. Mléko obsahuje zejména vápník, který je důležitý pro kosti, zuby a nehty. Pokud to nepřeženete s máslem (nebo jej nahradíte kapkou olivového oleje), hodí se tato příloha i pro redukční dietu, protože je nízkokalorická. V geriatrii je bramborová kaše asi nejčastěji podávanou teplou přílohou. Staří lidé mají často potíže se zuby, kousáním a polykáním, a tak je bramborová kaše vhodná i zde. Navíc se jedná o lehce stravitelný pokrm, který tito lidé mívají v oblibě.
Bramborovou kaši je nejlepší připravovat z čerstvých brambor. Na trhu je množství instantních dehydrovaných výrobků, které nám mají usnadnit práci a ušetřit čas. Kaše z takových polotovarů však bývá plná chemie a určitě není tak chutná, jako ta, kterou si připravíte sami. Kdo má rád kaši a konzumuje ji opravdu často, může si její chuť zpestřit pokaždé jinou přísadou, například mrkví (bramborovo mrkvová kaše). Kromě bylinek je možné využít téměř jakýkoliv druh zeleniny, a to v podílu, který vyhovuje právě vám. Vhodnou volbou je brokolice, květák, mrkev, celer, petržel nebo i různé druhy mražených zeleninových směsí. Postup přípravy je stejný, jako u jednodruhové kaše. Na závěr jen v hotové bramborové kaši rozšťoucháme nebo rozmixujeme další předem povařené přísady.