hlávkový salát
Hlávkový salát, tato skvěle chutnající zelenina s vysokou biologickou hodnotou, obsahuje zejména vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín E. Z minerálů je obsažen hořčík, vápník, draslík, zinek, sodík, fosfor, jód, kobalt, měď a další látky. V hlávkovém salátu najdeme také důležitou vlákninu.
Konzumace hlávkového salátu pomáhá překonávat jarní únavu, má protikřečové a tišící účinky, posiluje imunitní systém, a podle některých zdrojů může být prevencí proti rakovině. Při pravidelné konzumaci salátu by se měla zlepšovat paměť, schopnost soustředění, celková činnost mozku i docházet ke zlepšení kvality spánku. Salát má dále odstraňovat nervozitu a únavu, povzbuzovat trávení a činnost jater (tmavě zelené listy), uvolňovat zácpu, posilovat srdce, zlepšit výkonnost svalů a transport kyslíku k buňkám, podpořit vstřebávání bílkovin, pročisťovat organismus, či zlepšit látkovou výměnu. Díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínů a minerálních látek při nízké energetické hodnotě, je hlávkový salát skvělou potravinou pro redukci hmotnosti.
Chcete-li získat co nejvíce živin, upřednostňujte salát, který má více větších, zelených listů. Hlávkový salát se konzumuje hlavně syrový. Hodí se pro přípravu rozmanitých salátů, ale i k dekoraci obložených talířů či jako příloha k masu.