kedlubna bílá
Tento brukvovitý druh zeleniny je doslova nabitý cennými látkami. Najdeme v něm vitamíny B1, B2, B3, B5, B7, B8, B9, C, E, K, a minerální látky jako železo, vápník, hořčík, zinek, draslík nebo mangan. Kedlubna bílá také obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu. Obsah jednotlivých látek v kedlubnách se mírně liší v závislosti na jednotlivých odrůdách.
Kedluben je spolu s ostatními druhy košťálové zeleniny (květák, brokolice, růžičková kapusta) jedním z nejsilnějších bojovníků proti rakovině. Rozpustná vláknina, kterou kedluben obsahuje se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, nerozpustná vláknina pomáhá udržovat naše střeva průchodné, což ocení zejména lidé, kteří trpí na zácpu. Kedluben obsahuje pouze zanedbatelné množství kalorií, a proto se výborně hodí k redukční dietě. Povzbuzuje metabolismus, čímž urychluje látkovou výměnu. Mladý kedluben je křehký a lehce stravitelný, dřevnaté starší kusy jsou naopak těžko stravitelné.
Při koupi kedlubu dbejme na to, aby byl pevný a pružný, nepopraskaný a na spodní části hlízy bez dřevnaté části. Listy nesmějí být zažloutlé. Listy mladých kedlubů obsahují více vitamínu C a vápníku než samotné bulvy, a proto se hodí k přípravě zeleninových salátů. Kedlubna bílá své využití najde i v polévkách a v hotových jídlech. Můžete s námi vyzkoušet recept na nízkosacharidové Francouzské kedlubnory. Kedluben má mnoho odrůd, které se vzájemně liší časem zrání, a proto ho můžeme konzumovat celý rok.