květák smažený
Smažený květák je velmi oblíbený pokrm, který se připravuje tak, že se nejdříve krátce povaří očištěné a omyté syrové růžičky květáku. Ty se po vychladnutí obalují v mouce, osolených vejcích a strouhance. Poté se květák smaží ve vysoké vrstvě tuku, nejčastěji v rostlinném oleji.
Květák je sám o sobě velmi zdravý a je velkým přínosem pro naše zdraví, avšak smažené pokrmy nejsou příliš vhodné pro běžný jídelníček. Obsahují mnoho tuku, mají vysokou energetickou hodnotu a při jejich přípravě mohou vznikat kancerogenní (rakovinotvorné) látky.
Květák obalte v celozrnné strouhance a upečte na menším množství kvalitního oleje v troubě (nebo použijte speciální nádobu ke smažení, kde postačí jen několik kávových lžiček tuku). Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory a zeleninový salát. Pokud se neobejdete bez tatarské omáčky, udělejte si raději její odlehčenou verzi, místo majonézy poslouží tučnější jogurt, tvaroh nebo zakysaná smetana. Další možností je připravit si květák trošku jinak, omytý syrový květák obalte ve směsi oleje a svého oblíbeného koření, rozložte ho na pečící květák a pečte v troubě. Je opravdu výborný, a když budete chtít obměnu, tak si z něj můžete snadno vytvořit teplý květákový salát.