ořechy vlašské
Vlašské ořechy jsou velmi výživné. Mají vysoký obsah tuků, které jsou zdrojem zejména nenasycených mastných kyselin. Významný je i obsah proteinů, některých vitamínů (E, B1, B6, B9) či minerálních látek (hořčík, měď, zinek).
Obsažené živiny ve vlašských ořeších působí celkově pozitivně na lidskou psychiku. Jsou cenné i pro vlasy, nehty, pokožku či sexuální potenci. Omega 3 mastná kyselina zabraňuje vzniku aterosklerotických plátů a dalších chorob srdečně-cévního systému. I když jsou vlašské ořechy velmi zdravé, dávejme si pozor na jejich konzumované množství. Velká dávka najednou snězených ořechů může způsobovat těžkost žaludku, protože plody jsou velmi tučné.
Vyloupané vlašské ořechy je nejlepší skladovat v ledničce, kde vydrží 4 až 6 měsíců. V mrazáku se doporučuje vlašské ořechy uchovávat maximálně 1 rok. Vlašské ořechy můžeme konzumovat jen tak, jako „zobání“, přidávat je do různého sladkého (záviny, bábovky, buchty, koláče, šátečky) i slaného pečiva (chléb, dalamánky, …) Lze je i přidávat do salátů či teplých jídel (zapečený řízek s ořechy a sýrem, sýrová omáčka s ořechy). Z těchto plodů však můžeme připravit i likér, tzv. ořechovku nebo je použít při výrobě domácí zmrzliny. Vyzkoušejte si s námi připravit Ořechové rohlíčky, které jsou bez cukru.