rajčatová omáčka
Základem rajčatové omáčky jsou čerstvá nebo konzervovaná loupaná rajčata, do kterých se přidávají další ingredience. Složení je tedy různé a odvíjí se dle konkrétní receptury (sůl, bazalka, česnek, strouhaný perník, cukr, jíška, ...). Rajčatová omáčka je výborná na všechny druhy a tvary těstovin.
Pravidelná konzumace rajčat a výrobků z nich, je prevencí proti vzniku kardiovaskulárních chorob či nádorových onemocnění, ale má také ochranné účinky před negativním působením UV záření. Rajčata obsahují lykopen, který je významným rostlinným antioxiadantem.
Pokud chcete rajčata snadno oloupat, nařízněte jejich slupku do křížku a na malý moment je ponořte do vroucí vody. Při redukční dietě nepoužívejte do omáčky jíšku a cukr nahraďte jiným zdravým sladidlem (stévií, čekankovým sirupem, ...). Není náhodou, že rajčatová omáčka je základem italské kuchyně, dokonale se totiž hodí na těstoviny (těstoviny s krevetami).