rybí filé smažené obalované
Rybí filé smažené obalované je poměrně oblíbeným jídlem i osob, které ryby jinak příliš nevyhledávají. Syrové rybí filé se obaluje klasickým způsobem, tedy v hladké mouce, rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Díky úpravě smažením v rybě stoupá obsah sacharidů (trojobal) a tuku (smažení či fritování ve velkém množství tuku). Touto úpravou naopak klesá obsah některých důležitých živin.
Příliš častá konzumace smažených pokrmů může podle některých zdrojů způsobovat vznik rakoviny. Smažené pokrmy nejsou vhodné zejména pro osoby trpící nadváhou či obezitou, protože obsahují příliš mnoho tuku. Jejich energetická hodnota bývá až dvojnásobná oproti přírodně upravené variantě pokrmu. I u zdravých osob je doporučováno smažená jídla zcela vyloučit nebo omezit na minimum. Nemůžete-li si je odepřít, smažte alespoň na kvalitním oleji za doporučovaných teplot, a nakonec odsajte z pokrmu přebytečný tuk papírovým ubrouskem.
Rybí filé upravené na přírodní způsob si zachová více živin a je mnohem zdravější. Pokud ale trváte na obalovaném filé a přitom nelpíte na úpravě smažením, můžete zvolit kompromis - obalené maso upečte na lehce vymaštěném plechu v troubě nebo v remosce.