španělský ptáček
Španělský ptáček se připravuje z libového hovězího masa, které se potře plnotučnou hořčicí, ochutí solí a pepřem a následně naplní a zavine. Do náplně se nejčastěji dává kyselá okurka, 1/4 vařeného vejce, kousek uzeniny (točený salám, vuřť, ...) a někdy také špek či anglická slanina. Maso se uvaří (často jej hospodyňky nejprve orestují na pánvi nebo předpékají v troubě) a servíruje s typicky chutnající omáčkou.
Španělského ptáčka z libového masa můžete určitě zařadit na pestrý a vyvážený jídelníček. I při redukční dietě si můžete vychutnat malou porci španělského ptáčka s omáčkou a vhodnou přílohou jakou jsou nejlépe vařené brambory či dušená rýže. Libové hovězí maso je totiž skvělým zdrojem bílkovin a železa.
Pokud dodržujete zdravý životní styl nebo hubnete, tak špek a uzeninu nechte na talíři, dejte si jen hovězí maso. Vyhněte se také houskovému knedlíku, který bývá tradiční přílohou k tomuto jídlu. Pokud si toto jídlo neumíte bez knedlíku představit, dejte si jen malou porci nebo zkuste alternativu - lowcarb knedlík.