vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka se připravuje z vařených vajec, které jsou hlavní surovinou. Vejce se pak míchají s dalšími ingrediencemi (majolka, máslo, margarín, sýry, šunka či jiná uzenina, sterilovaná či čerstvá zelenina, plnotučná hořčice, sůl, koření, ...). Na vajíčkovou pomazánku existuje velká řada odlišných receptů.
Konkrétní vliv na lidské zdraví se odvíjí podle konkrétní receptury pomazánky a zdravotního stavu strávníka. Vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin, které se nachází ve vaječném bílku. Avšak obsahují také tuky, ty jsou ukryté ve žloutku. Pokud do pomazánky přidáte majonézu, margarín či tavený sýr, pak obsah tuků v pokrmu ještě výrazně zvýšíte.
Vyhněte se koupi pomazánek z pultu lahůdek, u kterých neznáte jejich přesné složení. Zejména při redukci hmotnosti pečlivě zvažte volbu surovin pro přípravu vajíčkové pomazánky, lze ji i připravit lehce a dietně, ale také jako opravdovou „kalorickou bombu“. V našich receptech najdete několik různých návodů, například zdravou vajíčkovou pomazánku nebo vylepšenou s avokádem.