vepřový smažený řízek
Vepřový smažený řízek může být připraven z různých částí zvířete. Nejčastěji se však používá vepřová kýta nebo vepřová kotleta. Klasicky se řízek obaluje v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhaném pečivu z bílé mouky. Obalený řízek se posléze smaží dozlatova ve vysoké vrstvě oleje či sádla. Podle kvality jednotlivých ingrediencí a způsobu přípravy řízku se odvíjí i obsah živin ve výsledném pokrmu.
Smažené pokrmy nejsou vhodné pro naše zdraví a měly by se na našem jídelníčku objevovat jen zřídka. Pokud smaženým vepřovým řízkům neodoláte, doporučili bychom je smažit na kvalitním tuku, který je vhodný pro tuto tepelnou úpravu. Při smažení dbejte i na správnou teplotu. Příliš vysoké teploty způsobují v pokrmu nežádoucí změny. Po usmažení je vhodné nechat okapat přebytečný tuk na papírovém ubrousku. Jako přílohu volte vařené brambory (ideálně ve slupce) nebo jen zeleninový salát. Smažené pokrmy nejsou vhodné zejména pro osoby trpící nadváhou či obezitou. Příliš častá konzumace smažených pokrmů může podle některých zdrojů způsobovat vznik rakoviny.
Vepřové maso upravené na přírodní způsob si zachovává více živin a je tedy o mnoho zdravější, zkuste třeba vyzkoušet recept na vepřový plátek na zelenině. Pokud ale trváte na obalovaném řízku, a přitom nelpíte na úpravě smažením, můžete zvolit kompromis - obalené maso upečte na vymaštěném plechu v troubě nebo v remosce.