zeleninová polévka
Základem zeleninové polévky je zelenina (zpravidla kořenová), voda či vývar, a vybrané koření. Někdy se přidává i zavářka v podobě nudlí, nočků, krupek nebo pohanky. Může se přidat také vejce, maso či uzenina. Obsah výživných látek závisí na konkrétním druhu polévky, a může tak být velmi rozdílný.
Správně připravená zeleninová polévka je jistě dobrým zdrojem tekutin, vitamínů, minerálů i vlákniny, což jsou látky, které prospívají našemu zdraví. Lehká zeleninová polévka (ideálně vývar) může být součástí redukční diety, protože částečně zasytí a následně postačí menší porce druhého chodu.
Při přípravě krémové zeleninové polévky není potřeba přidávat mouku na zahuštění. Stačí, když dáte vařit více zeleniny, jejíž potřebný podíl pak rozmixujete. Zbytek zeleniny můžete nakrájet, což bude vyhovovat zejména strávníkům, kteří mají rádi v polévce kousky. Polévky v hostincích bývají často zdrojem přemíry tuku, soli a někdy i pepře. Dávejte si proto pozor na výběr restaurace, zejména chystáte-li se tam s dětmi.