grep (grapefruit)
Grep (grapefruit) obsahuje zejména velké množství vitamínu C, B a K. Grepy jsou také bohatým zdrojem vlákniny. Z minerálních látek zde najdeme především vápník, hořčík, draslík či železo.
Grepy neboli grapefruity působí pozitivně na zdraví srdce a cév, pomáhají proti různým typům zánětů (i jako prevence), ředí hustou krev a zmírňují střevní obtíže. Grepy blokují tvorbu určitých enzymů, které jsou nutné pro správný chod organismu. Některé z nich odpovídají za správné odbourávání některých složek medicínských preparátů, jejichž hladina pak může dosáhnout koncentrací, které jsou velmi nebezpečné (důsledky mohou být až fatální). Grepy konzumujte až po pětihodinové pauze od doby, kdy jste užívali léky, které mohou v kombinaci s grepy způsobovat potíže (viz. příbalové letáky vašich medikamentů). Grapefruity mají nízkou energetickou hodnotu, a proto je můžete zařadit také při hubnutí. Hořká chuť grapefruitu navíc potlačuje chuť na sladké.
Z jadérek grapefruitů se lisuje olej, který je možné zakoupit ve zdravé výživě. Pokud chcete grapefruity odšťavňovat, uchovávejte je při pokojové teplotě (větší výtěžnost šťávy), jinak je možné grepy skladovat také v chladničce. Toto ovoce se také skvěle hodí pro přípravu smoothie bowl.