guláš hovězí
Hovězí guláš lze připravit více způsoby. Podle kvality použitých přísad, jejich množství a také podle technologického postupu, se bude řídit i obsah výživných látek ve finálním pokrmu.
Pokud připravíte hovězí guláš z libového masa a jen na malém množství kvalitního tuku, tak se určitě může stát součástí pestré stravy a vašemu zdraví neublíží. Kořeněná a pikantní jídla nejsou vhodná pro osoby s šetřící dietou. Pokud tedy máte v režimu chuť na guláš, připravte si ho podle doporučení pro vaši dietu (cibule jen na vyvaření, pouze povolené druhy koření, nasucho opražená mouka místo jíšky, ...). Pokud servírujete guláš dětem, postupujeme při jeho přípravě obdobným způsobem, jako při šetřící dietě. I v redukčním režimu je možné dopřát si správně připravený guláš z kvalitního hovězího masa. Pozor si dávejte na zkonzumované množství a místo knedlíků volte jako přílohu brambory nebo celozrnnou rýži.
Guláš nabízený v některých podnicích obsahuje velmi často přemíru tuku, soli a koření, a proto je vhodnější jeho domácí příprava. Také nejsou vhodné předpřipravené guláše v konzervách, sklenicích nebo v prášcích. Obsahují často řadu zbytečných přídatných látek. Guláš je také možné připravit i ze zvěřiny nebo z jehněčího. Chutnou alternativou je i guláš z hlívy ústřičné, který je navíc i vhodný pro vegetariány.