játra vepřová
Vepřová játra obsahují vitamíny A, D, B. Z minerálu nám nabízí železo, zinek, draslík či měď. Najdeme zde ale také některé toxické látky, poněvadž játra detoxikují organismus.
I vepřová játra lze určitě jednou za čas zařadit do pestrého a vyváženého jídelníčku. Játra ale nejsou příliš vhodná v těhotenství, protože vysoké množství vitamínu A může poškodit vyvíjející se plod. Játra nejsou vhodná ani pro osoby trpící vysokou hladinou kyseliny močové v krvi, dlouhodobě by nadměrný příjem jater a vnitřností mohl vést až k onemocnění dnou. Vyhnout by se jim měli i osoby s vyšší hladinou cholesterolu.
Vepřová játra můžete vařit, dusit, opékat, grilovat nebo také smažit. Smažení se však příliš neslučuje se zdravým životním stylem a pokrmu dodá příliš mnoho tuku. Játra lze zakoupit také v bio kvalitě, budou obsahovat méně nežádoucích látek. Pokud chcete zdravější variantu, pak zvolte játra kuřecí nebo krůtí.