kapusta růžičková
Kapusta růžičková je druh košťálové zeleniny, která je bohatá zejména na vitamín C. Dále zde najdeme mangan, draslík, síru, vitamín B, mnoho vlákniny a další látky.
Růžičková kapusta posiluje obranyschopnost organismu a vysoký obsah vlákniny podporuje zažívání. Vitamíny skupiny B zas pomáhají překonat únavu a stres. Dále tato zelenina působí kladně na krvetvorbu a růst buněk, zvyšuje pevnost tkání a má i vliv na ozdravění pleti a vlasů.
Při výběru zeleniny sledujte barvu a tvrdost kapustových růžiček. Barva by měla být jasně zelená, bez žlutých teček a růžičky by měly být spíše tvrdší, pevné a neovadlé. Růžičkovou kapustu můžete jen krátce podusit na másle a podávat jako příkrm (například k bramborám). Lze jí také přihodit do polévky, udělat z ní pokrm na způsob zadělávané klasické kapusty nebo ji třeba zapékat (s těstovinami, bramborami, rýží, masem, sýrem, vejci, smetanou, ...). Protože se jedná o nadýmavý druh zeleniny, je vhodné přidat také kmín či bylinky proti flatulenci.