krevety
Krevety jsou oblíbené mořské plody, jejichž největšími producenty jsou Čína, Thajsko, Indie, Bangladéš, Austrálie a Brazílie. Obsahují velké množství bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, zinek, jód, vápník či vitamín B12.
Díky obsahu nenasycených mastných kyselin podporuje konzumace krevet imunitní systém a je tak výborným ochráncem před kardiovaskulárními, metabolickými a zánětlivými chorobami. Nenasycené mastné kyseliny jsou také důležitou složkou výživy pro nervovou tkáň.
Čerstvé krevety se doporučují kupovat nevyloupané. Při výběru hleďte na to, aby jejich skořápky byly lesklé, bez skvrn a neporušené. Krevety by měly také příjemně a čerstvě vonět. Pokud budete kupovat mražený výrobek, dávejte přednost krevetám nepředvařeným, které poznáte podle šedivé barvy. Krevety mají pestré uplatnění, můžete z nich udělat pomazánku, přidat je do polévky, rizota i rajčatové omáčky na těstoviny.