rajčata
Zralé rajče neobsahuje skoro žádný tuk, naopak obsahuje beta karoteny a vitamíny A, C, D, F, K, celý soubor skupiny B a vysoký podíl vlákniny. Rajčata jsou výborným zdrojem antioxidantů – nejvýznamnější je u těchto plodů lykopen.
Díky obsahu lykopenu jsou rajčata významnou ochranou proti vzniku oběhových chorob, rakoviny tlustého střeva a nádorových onemocnění. U mužů je jejich pravidelná konzumace prevencí před rakovinou prostaty. Rajská jablíčka také chrání před negativními účinky UV záření. Pozor, nezralá zelená rajčata mohou způsobit otravu organismu.
Slupka z rajčat je hůře stravitelná. Pokud chceme rajčata snadněji oloupat, nařízneme na špičce křížek a na malý moment je ponoříme do vroucí vody a hned je vytáhneme. Rajčata skvěle chutnají s mozzarelou, bazalkou a pár kapkami olivového oleje. Vyzkoušejte s námi polentový koláč s cottage, šunkou, rajčaty a mozzarelou. Rajčata si také výborně rozumí s česnekem nebo balkánským sýrem.