vepřová plec
Vepřová plec je univerzální kus předního vepřového masa, který je dobře použitelný jak na pečení, tak i na steaky a minutky. Maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, avšak zároveň i živočišného tuku. Obsahuje minerální látky jako draslík, železo, zinek a vitamíny skupiny B.
Železo je minerální látka, která je důležitá pro zdraví naší krve. Je totiž součástí hemoglobinu, který na sebe váže kyslík, který transportuje do celého těla. Jeho nedostatek se projevuje onemocněním zvané anémie (chudokrevnost). Vhodně upravenou vepřovou plec můžete konzumovat i při hubnutí. Dejte však pozor na to, aby obsahovala, co nejméně tuku. Vhodná úprava je pečení v troubě, dušení nebo rychlé šetrné restování. Nevhodné je dlouhé smažení na velkém množství tuku.
Pro zdravý životní styl je důležitá nejen úprava samotného masa, ale také i příloha k němu podávaná. Ideální je vařená pohanka, quinoa, brambor nebo grilovaná zelenina. Dávejte přednost masu z domácích chovů, které je mnohem kvalitnější než maso z velkochovů, které se běžně levně prodává v supermarketu. Abyste tělu zajistili, co nejširší spektrum cenných živin, konzumujte také ostatní druhy masa, tedy kuřecí, krůtí, králičí, telecí, hovězí, skopové, rybí a zvěřinu.